tutorial : letak widget online user


salam.
hohoho kita jumpa lagi. tuto kali ni adalah untuk letak widget online user. kome sume tau ker apekebenda tu? bagi yang dah tahu, good! yg tak tahu meh cek nak bagitau hangpa. kalau kita letak widget ni, kita boleh dapat tahu berapa orang yang sedang menerjah, menskodeng, meneropong blog anda sekarang. moh layan tuto ni, kalau taknak pi main jauh2, hehek.

Banyak cara yang kita boleh guna, dan salah satu yang biasa blogger guna adalah dari web whos.amung.us. caranya mudah saja belalang.

1)  Layari web ni : http://whos.amung.us/
2)  pilih nak letak widget tu kat bahagian mana : kiri, kanan or bawah, pilih la mana yang berkenan di hati.
3) copy code yang dia bagi tu.
4) pegi kat blog hangpa
Dashboard > design > edit layout > add a gadget
5) Paste kan kod tadi ke dalam kotak content gadget tu, tajuk gadget biarkan kosong je ok?
6) preview then kalau ok, save.

siap. =)
kalo nak tengok cara lain, boleh picit SINI

1 Luahan Hati:

cik cMa on Thursday, November 03, 2011 11:02:00 AM said...

membantu :)

Post a Comment

Maceh atas sume komen ye... Saya hargai sume pandangan & teguran awak... Mudah-mudahan kita kan jadi lebih baik dari sebelumnya, inshaAllah... moga Allah redha~(^_^)/

 

Designed by : NURQASEH RAMADHAN | Renovated from Ipietoon
Cartoon Illustration By : Nayzak and Syftalkie