tutorial : cara tunjuk link older post di laman utama blogger


salam.
hmmm satu lagi masalah yang timbul pada pengguna template baru, kadang2 link OLDER POST tak muncul kat bawah post anda, jadi post yang sebelumnya hanya boleh dilihat dengan meng-klik & mencarinya di blog archieve untuk melihat post terdahulu anda,  dan tau tak farah pun tak perasan benda tu tak muncul dalam blog farah, baru je prasan, cari punya cari, nasib baiklah planeta srbija ada tutorial ni, jadi untuk mudahkan korang, saya menterjemahkannnya untuk korang =)

Kalau older post dan newer post tak muncul di blog, ape yang anda perlu buat adalah :

1) Klik Dashboard > Design > Edit HTML

2) Tick expand widget

3) Korang cari kod nie
:
(tekan CTRL+F pada keyboard anda untuk memudahkan pencarian)

#blog-pager-newer-link {
float: left;
display:none;
}
#blog-pager-older-link {
float: right;
display:none;
}
 
4) kalau dah jumpa, korang DELETE je yang warna merah tu : display:none;
           hasilnya akan jadi macam ni :
#blog-pager-newer-link {
float: left;

}
#blog-pager-older-link {
float: right;

}

 

5) tekan PREVIEW dulu ye, kalau dah ok then baru SAVE.
6) kalau TAK JADI jugak, korang masukkan code clear:both; 
    so kod ni akan jadi cenggini :

    #blog-pager {
     text-align: center;
     clear:both;
      }

 
7) then cam biasa, tekan PREVIEW dulu, kalau ok then SAVE.

OK ciap, selamat mencuba :)

0 Luahan Hati:

Post a Comment

Maceh atas sume komen ye... Saya hargai sume pandangan & teguran awak... Mudah-mudahan kita kan jadi lebih baik dari sebelumnya, inshaAllah... moga Allah redha~(^_^)/

 

Designed by : NURQASEH RAMADHAN | Renovated from Ipietoon
Cartoon Illustration By : Nayzak and Syftalkie