tutorial : cara letak icon tepi url blog


salam. 
haaaa cer tengok kat atas sana. nampak tak benda lip lap lip lap tu. aipppp bukan tengok bintang la, tengok sebelah kotak url blog farah, kan ada icon comel. kalau nak tahu itulah yang dipanggil sebagai FAVICON.erk dah tahu ek. heee saje nak bagitau. biasanya kalau yang tak guna favicon, tepi url blog hanya ada icon oren. so kalau nak bagi blog lain dari yang lain, jum kita serbu tuto ni pulak. tenz to blog teknikbuatblog.


1) Klik Dashboard > Design > Edit HTML

2) Cari kod nie :
             </head>
(tekan CTRL+F pada keyboard anda untuk memudahkan pencarian)

3)  copy kod kat bawah ni : 
         <link href='letak url imej disini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

        4)  PASTE-kan kod ni betul-betul ATAS kod </head>
         hasilnya akan jadi cenggini :

         </head>
         <link href='letak url imej disini' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>
  
         5) tukar URL imej tu dengan favicon pilihan anda.
            nak design sendiri pn boleh, tapi kalau nak senang, pilih je kat SINI 

        6) PREVIEW, and lastly SAVE TEMPLATE


kalau tidak muncul favicon mungkin sebab gunakan google chrome. 
Untuk google chrome guna kod ini:

<link rel="icon" type="image/gif" href="url imej anda">

 
 ok tu je. sekian.

7 Luahan Hati:

Helmi Razali on Tuesday, June 07, 2011 8:39:00 PM said...

assalam..
terima kasih..
secara tak lngsung enti dah ajar ana banyak perkara..huhu..ana punye blog baru terhias skit, walaupun simple.. =)

yaya on Saturday, June 11, 2011 5:40:00 PM said...

nk amek favicon kt mane erk? ^^,

Nurqaseh Ramadhan on Tuesday, June 21, 2011 4:55:00 PM said...

wslm... sama2 incik helmi, xpe slow nanti lama2 cantik la, heee

Nurqaseh Ramadhan on Tuesday, June 21, 2011 4:56:00 PM said...

yaya : kan farah de bagi link kat atas, xpe2 nah leh cari kat sini, slamat mencari, heee
http://www.iconj.com/animated-favicon.html

Norayu Yusof on Wednesday, August 03, 2011 1:16:00 AM said...

salam....
thx sebab buat totorial nie...menjadik jugak...
dah bp bnyak saya trai tgok totorial blog lain x mnjdi pn..alhamdulillah berjaya jugak saya tgok totorial nie..
thx lagi skali k ^^

Nurqaseh Ramadhan on Thursday, August 04, 2011 6:24:00 AM said...

wslm... thee ade plak cmtu ek, hehe, ok tahniah krana anda bjaya lakukannya, hehe ^_^

Nur Que on Friday, December 16, 2011 11:56:00 AM said...

terimakaseh kak!
da byak tuto sye cari tp sume takk mnjadi cume ini shj yg menjadi! akak mcm mne akk buat 'picit caye kalau nak naik atas' tuhh? ajar la! pleasee

Post a Comment

Maceh atas sume komen ye... Saya hargai sume pandangan & teguran awak... Mudah-mudahan kita kan jadi lebih baik dari sebelumnya, inshaAllah... moga Allah redha~(^_^)/

 

Designed by : NURQASEH RAMADHAN | Renovated from Ipietoon
Cartoon Illustration By : Nayzak and Syftalkie